Какво ново има в новата версия на WordPress 5.0?

Какво ново с WordPress 5.0?

WordPress 5.0 официално излезе преди няколко дни. Това е първия и единствен мащабен ъпдейт за 2018 и дойде с няколко големи промени.

Важно: Не забравяйте да направите резервно копие, WordPress backup, преди да предприемете инсталацията на новия ъпдейт.

Ето кои са големите промени, които WordPress 5.0 донесе със себе си:

Новият блоков редактор Gutenberg

Чрез системата от блокове потребителите вече ще могат да създават по-сложи дизайни без да е необходимо да имат програмни умения, като например да разполагат текстове, снимки и други елементи в повече от една колона. Старият редактор беше просто един текстов прозорец с възможности подобни на програмата Word за оформление на текста.

По подразбиране новия редактор идва с няколко блока за добавяне на най-използваните елементи: снимки, аудио, видео, фото галерии, цитати, бутони и др.Блоковете от своя страна идват със своя функционалност и настройки като например промяна на размери, цветове и др.

Видео: WordPress.org

Джаджите/Widgets също са включени под формата на блокове, включително и възможността за използване на shortcodes.

Създаване и преизползване на блокове

Ако често добавяте неща с един и същи стил или едно и също съдържание вече ще имате възможност да ги съхранявате като блокове, които можете да преизползвате, когато са ви необходими.

Редактиране на съществуващото съдържание след преминаване към новата версия WordPress 5.0

Новата версия няма да изтрие или промени вашето съществуващо съдържание. Когато редактирате стари статии просто ще виждате вашия текст в блок „Класически редактор“.

Не харесвам новия редактор, какво да правя?

За щастие от WordPress са се погрижили за този сценарии и чрез активацията на допълнителен плъгин – Classic Editor ще можете да продължите работата си по стария начин. От WordPress обещават този плъгин да има поддръжка до края на 2021 година.

Twenty Nineteen – Новата тема по подразбиране

Новата тема по подразбиране е с минималистичен дизайн, напълно съвместима с всички новости на версия 5.0 и подходяща за започване на блог или направа на уебсайт.

 

Източник: WordPress.org

WordPress 5.0 съвместимост с други теми и плъгини

WordPress 5.0 носи големи промени и беше разработван от доста време, което даде възможност на останалите сериозно разработчици на теми и плъгини да ги приспособят към новостите.

Например Yoast SEO вече е съвместим с WordPress 5.0 и новия редактор. Повечето известни теми също са направили необходимите промени и ъпдейти, които трябва да инсталирате, за да можете да ги ползвате безпроблемно.

В някои случаи въпреки направените промени е възможно нещата да не са толкова гладки, колкото очакваме – както от страна на разработчиците на WordPress, така и от страна на разработчиците на теми и плъгини. За това ние препоръчваме да изчакате с новия ъпдейт поне до средата на следващата година, за да имат време разработчиците да изчистят първите проблеми.