Какво е дигитален маркетинг?

Какво е дигитален маркетинг?

Основната цел на маркетинга винаги е била да свързва бизнеса с правилната публика – неговите клиенти. В днешно време това означава, че вие трябва да ги срещнете там, където те прекарват повече време – Интернет.

Макар, че все повече се говори за т.нар. inbound marketing, който наистина е един много ефективен начин да привлече клиенти, не бива да се пренебрегват всички похвати, които дигиталния маркетинг предоставя

Дигитални маркетин стратегии

Оптимизация за търсачки (SEO)

Това е процеса по оптимизиране на един уебсайт, така че да се класира по-високо в резултатите, които се показват при търсене по определени ключови думи. По този начин се осигурява безплатен трафик (organic traffic) и, разбира се, потенциални клиенти.

Маркетинг на съдържанието/ Контент маркетинг

Термина говори до голяма степен какво представлява тази стратегия. Създава се и се промотира съдържание, което може да служи за различни цели – налагане и разпознаване на нов бранд, увеличаване на трафика към уебсайта и съответно клиентите.

Самото съдържание обикновено се публикува в блогове, разпраща се чрез бюлетини или др.

Ако искате да се научите как да пишете оптимизирано за търсачки съдържание, не забравяйте да ни попитате за следващата дата на обучението за дигитален маркетинг.

Social Media Marketing

Чрез тази стратегия промотирате вашия бранд и съдържание/продукти в социалните мрежи. Отново се цели да популяризира бранда, да увеличи трафика, да създаде лоялни клиенти. Някои от най-разпространените канали са:

  • Facebook.
  • Twitter.
  • LinkedIn.
  • Instagram.
  • Snapchat.
  • Pinterest.
  • Google+.

Pay-Per-Click (PPC)

PPC е метод, чрез, който можете да увеличите трафика към вашият сайт чрез реклама, за която ще плащате всеки път, когато някой потенциален клиент кликне на нея. Един от най-използваните инструменти за такава реклама е Google AdWords, който ви позволява да показвате рекламата си в резултатите от търсене на Google.

Други места, където можете да използвате такава стратегия са платените реклами във Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn

Affiliate Marketing / Афилиейт маркетинг

При този тип стратегия вие получавате комисионна, за това, че рекламирате/промотирате нечии други продукти/услуги/уебсайт. Афилиейт маркетинг каналите включват:

  • Показване на видео реклами чрез YouTube Partner Program.
  • Публикуване на афилиейт линкове от вашите социални канали.

Нейтив реклама / Native Advertising

Тази реклама се отнася основно до реклама, за която не се плаща. Доста хора считат и рекламата в социалните канали (когато не е платена) за нейтив реклама.

Маркетинг автоматизация

При тази стратегия се използва софтуер, който улеснява – автоматизира голяма част базови маркетинг операции, например: Email бюлетини, насрочване на постовете в социалните мрежи, публикуване на съдържание и др.

Email Маркетинг

Компаниите използват тази стратегия за комуникация с техните клиенти. Често се използва, за да промотира съдържание, отстъпки, промоции, събития, а също и като начин да „вземе“ клиентите и да ги насочи към уебсайта.

Онлайн PR

Този PR е същия, както традиционния, но се осъществява в онлайн пространството.

Инбаунд маркетинг / Inbound Marketing

Инбаунд (привличащ) маркетинг е стратегия, фокусирана върху това да привлечете вниманието на потенциалните си клиенти. Някои хора смятат, че този термин се припокрива с дигитален маркетинг, но всъщност има леки специфики. Докато инбаунд маркетинга може да използва доста от стратегиите на дигиталния маркетинг, той основно е насочен чрез рекламиране, което не се възприема като явна реклама от клиентите и не им се натрапва. Пример за инбаунд маркетинг е воденето на блог с полезна информация за клиентите, който печели доверието им след време и ги превръща в лоялни клиенти.

Дали дигиталния маркетинг е подходящ за всеки бизнес?

Определено дигиталния маркетинг може да работи за всеки бизнес във всяка една сфера. Независимо какво продава вашата компания – вашите потребители са хора, а те прекарват време онлайн. Това, което трябва да се съобрази е, че маркетинговата стратегия трябва да е специфична за всеки бизнес.

Какви са ползите и предимствата на дигиталния маркетинг?

За разлика от повечето офлайн маркетинг стратегии, дигиталните дават възможност да се види и измери резултата с много по-голяма точност. Например, ако публикувате реклама във вестник или списание ще ви е много трудно да разберете колко точно човека са прочели страницата, на която се намира рекламата ви и колко от тях са видели рекламата ви.

С дигиталния маркетинг можете да видите колко точно хора са посетили вашия уебсайт или конкретна страница от него. Можете да видите и по-детайлна информация за тези хора – дали са мъже, жении, от къде са дошли на вашия сайт и т.н.

Цялата тази информация може да ви помогне да направите маркетинг стратегията си по-успешна. Например, ако само 10% от всички посетители на сайта ви идват от т.нар. органичен трафик, вие ще знаете, че вероятно трябва да положите повече усилия за оптимизация на сайта.

След колко време можете да видите резултати от дигиталния маркетинг?

Определено поради споменатото по-горе предимство, резултатите се виждат по-бързо, отколкото при традиционния маркетинг. Всичко обаче зависи от конкретните стратегии, които сте предприели.

Ако използвате платена реклама резултатите ще дойдат много бързо, но ви съветваме да се фокусирате върху изграждането на органичен трафик използвайки контент маркетинг стратегии, SEO и социални канали. По този начин резултатите ще са дългосрочни, а не временни докато тече платената реклама.

Готови сте да опитате с дигитален маркетинг?

Обадете ни се или ни пишете! Ще обсъдим всички възможности и заедно ще решим с кои стратегии да работим.