Избор на домейн

Избор на домейн. Какво е домейн?

Домейните са уникални имена, които се използват като адреси на уеб сайтовете.  Те условно са съставени от две части – едната част представлява името, което можете да изберете за вашият сайт. Например в нашия случай, това име е yellowchick. Втората част след името е позната като домейн от първо ниво (top level domain) и в нашият случай тя е .info. При домейните от първо ниво можете да избирате от точно определени такива: com, bg, net, info и т.н. Може на пръв поглед изборът да изглежда малко ограничен, но всъщност има над 1000 възможности.

Как да изберем домейн?

Може би стартирате бизнес или нов бранд? Или вече имате бранд, но все още нямате уеб сайт и се чудите как да изберете подходящ домейн?

Едни от най-важните неща, които следва да съблюдавате при избор на домейн, за да не пречи той на представянето ви в интернет са тези:

  1. Изберете име за домейна, което лесно се запомня. Придържайте се към кратки, лесно запомнящи се, лесно пишещи и изговарящи се имена. Дължина под 15 символа е добра дължина.
  2. Използвайте ключова дума в домейна, когато това е възможно. Това е добър начин за вдигане на рейтинга в търсачите, но трябва да сте внимателни при използването му, защото използването му понякога има негативни последици. Например, ако решите да използвате ключови думи за вашия домейн и той представлява нещо като: www.купи-чушки.com  във времето ще се окаже, че вие не можете да развивате бранд по този начин, а освен това подобни домейни не изграждат доверие в потребителите, защото не изглеждат сериозно.
  3. Избягвайте да използвате тирета, за да разделите думите в домейна, както е в примера с www.купи-чушки.com и ако все пак се налага – при избор на домейн не използвайте повече от едно тире.
  4. Избягвайте използването на разширения различни от .com или .bg за България (Да, ние не спазваме това правило и се надавям да имаме резултати в тази връзка, които да споделим скоро:)) Въпреки че има много разширения, от които може да се избира все още .com се счита за най-авторитетно и буди най-голямо доверие в потребителите.