Агенция за онлайн маркетинг – колко струва?

Постоянно, когато говорим със собственици на компании, както по-малки, така и по-големи, един от най-често задаваните въпроси е: Колко точно ще ми струва да изнеса поддръжката на фейсбук страницата и другите социални мрежи при вас или да наема консултант, който да ми отговори на някои въпроси в тази връзка?

Създаването на профил в социалните мрежи е безплатно, но за да има наистина полза от тях за бизнеса се изискват доста повече усилия и време, което да се отдели. За много собственици на малък бизнес отделянето на толкова време е непосилно и за това не е учудващо, че все повече и повече бизнеси изнасят тези функции към агенции, фрилансъри или назначават човек, който да се занимава с това във фирмата.

Колко струва наемането на агенция в България

Обикновено агенциите в България таксуват в порядъка от 100лв. до 3000лв. месечно в зависимост от броя на страниците/платформите, които трябва да се менажират, стратегията, която се следва, това, което клиента иска да се постигне като цел, броя на феновете на страниците, сложността на кампаниите. При толкова много фактори, които трябва да се вземат предвид – трудно е да се даде еднозначен отговор точно колко ще струва и често отговорът е „зависи“, когато не са уточнени всички фактори.

Ето процесът, през, който минаваме ние, когато започваме да работим с нов клиент:

Стъпка първа: Начална консултация

Когато започваме да работим с нов клиент, винаги правим една първа среща или разговор консултация, която е безплатна. На нея уточняваме подробности около бизнеса, каква е стратегията, както се цели и т.н. След тази среща обикновено ние вече имаме представа колко работа ще е необходима за поддръжка на процесите и можем да дадем конкретна ценова оферта. Често ни търсят компании, които нямат никакво съдържание дори на техния уебсайт и тогава работим едновременно и в тази насока. Това ни помага също така по-добре да се запознаем с бизнеса и да навлезем в спецификите, ако има такива.

Стъпка втора: Стратегия

Ако сме се споразумели на стъпка едно следват два варианта. Или ние поемаме организацията на активностите и изготвяме заедно с клиента стратегията, която да се следва или започваме да работим като консултанти. Много собственици на малък бизнес не само, че нямат профили в социалните мрежи, но дори нямат блогове и не разбират как това би им помогнало. Тогава се включваме като консултанти и провеждаме обучение. Много е важно клиента да е наясно и да разбере защо е важно да се прави онлайн маркетинг, кое как действа и какво може да очаква и за какво точно плаща.

Стъпка три: Мениджмънт

На тази стъпка започваме със същинската работа в зависимост от стратегията, която сме направили: периодични/ежедневни публикации, отговаряне на съобщения, организиране на игри, менажиране на платени реклами и др.

Повечето ни клиенти избират пакети дейности между 250лв. и 500лв.

Нашият съвет е да внимавате с оферти, които ви изглеждат нереалистично ниски – подводните камъни, които можете да срещнете са: съдържанието, което се публикува да не е релеватно на вашия бизнес, да не е стилистично и граматически издържано, да няма никаква стратегия зад това, което се публикува и т.н.

Когато се касае за писането на блог статии или съдържание за уебсайт нашите цени са около 50лв. за статия. Цената включва писането на уникална статия от SEO гледна точка, избиране на подходящо изображение и качване на статията в сайта. След като е качена правим и допълнителна оптимизация на url, ключови думи, alt описания на снимките и всичко, друго, което е известно като добра практика за оптимизацията към момента и това, което платформата на сайта ви позволява.

Поискайте оферта от нас и други агенции, обсъдете нещата, които ви притесняват или които искате да постигнете. Ако работите с малък бюджет, нека това не бъде пречка да се развивате. Повечето агенции ще ви предложат определени дейности, които могат да извършат за бюджета, които им поставите.

Успех!

Yellow Chick Team